Voedsel veilig bewaren
Wanneer je een (volks)tuin hebt waar je groenten kweekt, kan de oogst te overvloedig zijnvoor je eigen consumptie. Je kan kiezen om groenten uit te delen aan familie en vrienden, de buren, misschien de collega’s op het werk. Of ga voor een veilige manier van conserveren zoals inmaken, fermenteren en wecken om het hele jaar door te genieten van groenten en fruit uit eigen tuin.
Heb je geen tuin? Ook dan kan het conserveren van voedsel handig zijn. Seizoensgroenten kan je goedkoop verkrijgen bij een lokale handelaar of een kweker en zijn ook makkelijk te conserveren.
Inmaken
De zuurtegraad is van belang voor de opname van Inmaken met natuurazijn is misschien wel de meest gekende manier van conserveren. Inmaken kan oa. met uitjes, augurken, paprika’s, uien, pepers, bloemkool, maar ook met allerlei fruitsoorten zoals aardbeien, peren, bramen en perziken.
Er zijn twee verschillende manieren: een hete en een koude methode. Bij de hete methode wordt de natuurazijn samen met lekkere kruiden aan de kook gebracht. Dit mengsel giet je vervolgens over de (koude) groenten in een gesteriliseerde bokaal. Groenten worden zachter en de smaakmakers dringen sneller door. Als je de azijn niet verwarmt, en dus rechtstreeks in een bokaal met groenten giet,gebruik je de koude methode.
Dit is ideaal voor bijvoorbeeld bloemkolen, waar de knapperige structuur behouden blijft en geen kruiden aan toegevoegd worden.
Let op dat de gebruikte azijn minimaal 5% azijnzuur bevat. Dankzij dit zuur gaat de pH waarde (zuurtegraad) van de oplossing laag genoeg zijn zodat er geen slechte bacteriën of schimmels kunnen groeien. Gebruik nooit schoonmaakazijn, daar worden vaak ingrediënten aan toegevoegd die niet voor consumptie geschikt zijn.
Wecken
Wanneer je weckt, doe je groenten of fruit in een steriele weckpot. Deze speciale weckpotten hebben een rubberen ring en een metalen klem. Je plaatst ze in de inmaakketel, die je met watervult, en zet de thermostaat op zodat het water gaat koken. Naar gelang wat je weckt (groenten en fruit, maar je kan ook soep wecken, of zelfs gehaktballen en hele maaltijden) moet je de timer instellen van 30 minuten tot 1 uur of langer.
Nadien laat je de potten afkoelen, zet ze nooit in koud water want dan gaan de glazen weckpotten barsten.Dankzij het afkoelproces gaat in de weckpot een onderdruk ontstaan (vacuüm). De druk van de buitenlucht duwt op het deksel van de weckpot, waardoor de deksels muurvast op de weckpotten zitten.
De pot blijft op die manier langdurig gesloten, vrij van schadelijke bacteriën en schimmels. Komt het deksel toch los? Dan is het weckproces niet goed verlopen en kan de inhoud niet meer geconsumeerd worden.
Fermenteren
In het fermentatieproces gaan gezonde bacteriën zich rijkelijk vermenigvuldigen, terwijl slechte bacteriën, schimmels en gisten vernietigd worden.
Dit is een natuurlijke manier van conserveren, waardoor zowel de smaak als het uitzicht van de voeding veranderen.
De voedingsstoffen in gefermenteerd voedsel kunnen gemakkelijker verteren, en zijn dus ook sneller opneembaar door het lichaam. Om groenten te kunnen fermenteren is een omgeving zonder zuurstof nodig.
Denk hierbij aan een pot met een waterslot zodat de gassen die ontstaan veilig kunnen ontsnappen, en er geen lucht in de pot terecht kan komen.
Fermenteren kan op de droge methode, of de natte methode.
Bij de droge methode snijd je de groenten in kleine reepjes en vervolgens voeg je 2% zout toe. Kneed de groenten samen met het zout om vocht te laten vrijkomen. Doe de groenten in een glazen pot en duw stevig aan, zorg ervoor dat de groenten volledig ondergedompeld zijn in hun vocht. Na een drietal weken kan je de inhoud consumeren.
Voor de natte methode snijd je de groenten in stukken. Voeg water toe tot alle groenten onderstaan, en voeg voldoende zout toe (2%). Om drijvende groenten te voorkomen, dien je een koolblad of een fermentatiesteen bovenop het mengsel te leggen. Want vanaf de groenten niet meer in contact zijn met het vocht, verloopt de fermentatie niet correct en zal je voedsel bederven.
Veiligheid prioriteit
Welke methode je ook kiest, werk altijd veilig. Gebruik steeds gesteriliseerd materiaal (minimaal 10 minuten in kokend water) enwas regelmatig je handen. Wanneer voedsel niet veilig ingemaakt werd, kan botulisme optreden.
Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door de gifstoffen van Clostridiumbotulinum, een bacterie.Weck je producten met vlees, dan moet je voor consumptie de inhoud minstens 15 minuten laten koken om botulisme tegen te gaan.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?