Mieren in je tuin


Mieren komen in elke tuin voor. Je ziet ze niet altijd, die kleine, sterke insecten, maar ze zijn er wel. Mieren leven in kolonies. Ze zijn het meest actief wanneer het warm is, om die eenvoudige reden zie je in de lente en zomer meer mieren dan in koude periodes.
Het (bodem)leven komt op gang, het ideale moment om op zoek te gaan naar lekker voedsel.

Het kan dan ook voorkomen dat je een etentje organiseert op een zomerse dag en plots een hele sliert mieren de gevallen etensrestjes ziet opeten.

Wil je op een natuurlijke wijze belagers voorkomen in een moestuin, dan zijn bloemen zeker een goed idee. Zo scheiden afrikaantjes (tagetes) stoffen af aan hun wortels die slechte nematoden op afstand houden.

Oost-indische kers (tropaeolum) gaat bladluizen aantrekken, waardoor je andere planten gespaard blijven van deze vervelende beestjes. Handig toch?

De levenscyclus van de mier


Alles begint bij 1 mier: de mierenkoningin.

Zij beslist waar ze een nest wil aanleggen, en mogelijks is dat in je tuin. Ze zoekt een geschikte locatie en ze begint zich onder te graven in de bodem. Ze graaft gangen en kamers, en legt haar eitjes in één van de kamers. Uit deze eitjes ontstaan alle werksters. Hun taak is het nest uit te bouwen en constant op zoek te gaan naar voedsel voor hun kolonie – het zijn bijgevolg ook de werksters die je het vaakst zal tegenkomen als je een mierennest ziet in je tuin.

Elke mierenkolonie is constant in strijd met een andere, ze vechten om de plaats en het voedsel dat aanwezig is. Een mierenkolonie die in de strijd het gevecht verliest, wordt opgegeten door de winnende kolonie mieren en larven.
Een mierenkoningin kan wel 25 jaar oud worden, de werksters sterven meestal al na een jaar.

Ook nuttig


Mieren maken onderdeel uit van het ecosysteem : de cirkel van eten en gegeten worden. Ze zijn nuttig voor onze tuin omdat ze ook andere insecten opeten. Zowel levende als dode insecten worden opgegeten.

Maar mieren op hun beurt zijn ook weer voeding voor andere dieren; zo eten onder andere kikkers, vogels en kevers met plezier de mieren voor je op. Grijp dus niet onmiddellijk naar die bestrijdingsmiddelen, maar laat de natuur zélf het werk doen.

Schade veroorzaakt door mieren


Bij een overlast aan mieren, kan je hinder ondervinden.

Ze kunnen tunnels en gangen voor hun nest bouwen onder tegels en terrassen, waardoor grondverzakkingen ontstaan. Er komen steeds meer mieren bij, dus het nest moet voldoen aan de uitbreiding van de familie.

Ze beschermen bladluizen: de bladluizen scheiden een plakkerig, suikerig goedje af (honingdauw) waar mieren verlekkerd op zijn. Wanneer andere insecten de bladluizen willen aanvallen, gaan de mieren de bladluizen net beschermen omdat ze anders de lekkere honingdauw niet meer hebben.

Wanneer je op het gazon zit, kunnen de mieren plots over je heen beginnen kruipen. De mieren zijn afkomstig uit het nest dat onder het grasoppervlak zit.

Sommige mierensoorten kunnen mensen (maar ook dieren) steken. Het gif dat ze in de huid spuiten in onschuldig, maar kan gaan jeuken of allergische reacties veroorzaken.

Hoe kan je mieren bestrijden?


Eerst is het belangrijk om het mierenspoor te vinden en na te gaan waar het mierennest zich juist bevindt.
Er kan een grote afstand zijn tussen de mieren die je tegenkomt en het eigenlijke mierennest.

De bestrijding gebeurt best zo dicht mogelijk tegen het nest.

Mieren preventief voorkomen: combinatieteelt

Geurende planten, zoals brandnetel, rozemarijn, lavendel en afrikaantjes kunnen een mierennest voorkomen. Wanneer deze planten in je tuin staan, heeft de mierenkoningin minder zin om haar nest bij deze planten te maken en kiest ze liever een andere locatie uit.

Mieren direct bestrijden

Je kan mieren bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals kokend water. Wanneer je de ingang van het nest gevonden hebt, vaak te herkennen aan een gat in de grond, giet je er simpelweg een grote hoeveelheid kokend water in. De mieren sterven en het water gaat zich in het nest verder verspreiden. Best kan je deze behandeling enkele keren herhalen om zeker te zijn dat alle mieren weg zijn.

Ook kan je lokdoosjes neerzetten. Kies liefst voor een lokdoosje gebaseerd op een biologisch middel zoals spinosad dat afkomstig van een gistingsproces van een bacterie. De mieren worden aangetrokken in het doosje en nemen de actieve stof mee tot in hun nest zodat ook het volledige nest bestreden wordt. Bij een hevige aantasting zet je best meerdere doosjes neer zodat je snel resultaat hebt.

Een andere, natuurlijke manier om mieren te bestrijden is met een poeder op basis van diatomeeënaarde. Dit poeder bestaat uit minuscule kleine gemalen schelpen. Als de mieren in contact komen met het poeder, schuurt het tussen hun pootjes en hun lijfje waardoor ze na een tijd sterven. De mieren nemen het poeder ook mee tot in het nest zodat ook de mierennest aangepakt wordt. Let op met regen, dan zal het poeder niet meer werken. Deze behandeling kan je best enkele malen herhalen voor een doeltreffende aanpak.


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven