Hoe kweek je zelf gember?
Gember is een superfood. Thee met een stukje gember is niet alleen gezond, maar ook een echte opkikker. Met zijn pittige smaak geeft het bovendien ook een extra toets in vele gerechten. Het is onmisbaar in de Aziatische keuken, is een onderdeel van garam massala en kerriepoeder, maar komt eveneens voor in speculaaskruiden. Als kruidengeneesmiddel doet het ook wonderen. Het heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking en de thee helpt tegen keelpijn.
Ben jij ook dol op gember? Dat komt goed uit, want je kunt het heel gemakkelijk zelf kweken.
De gemberplant
De gember (Zingiber officinale) die wij eten, is de wortelstok van de gemberplant en groeit dus niet boven, maar wel onder de grond.
Het is een plant dat in tropische en subtropische gebieden wordt geteeld.
Wil je deze in ons klimaat kweken, zal je zo vroeg mogelijk moeten beginnen en de planten een warme plaats moeten geven.
De stengels van de gemberplant worden tot 70 cm hoog, zijn sierlijk en grasachtig. Hij verdient zeker een mooi plekje in je tuin.
Gember kan je niet zaaien. Je laat een stuk van de wortelstok (= de gember die je in de winkel vindt, en die je kan opeten) uitlopen, en daarmee start je de nieuwe teelt. Je begint met gember te kweken vanaf januari. In maart of april lukt ook nog, maar dan is de kans groot dat het kouder wordt in het najaar, de oogstperiode, en je kleinere knollen oogst.
Stappenplan om zelf gember te kweken
1. Koop een stuk gemberwortel. Belangrijk is dat je er ééntje kiest die biologisch opgekweekt is; zo vermijd je dat hij behandeld is met schadelijke producten. Kies ook het allermooiste exemplaar! Hij mag geen verzonken plekken of beschadigingen hebben, zo’n gemberwortels gaan schimmelen en niet goed groeien.
2. Leg de gember in een ondiepe schaal met 1 à 2 cm water. Hij mag maximaal voor de helft onderliggen. De gemberwortel gaat nu water opnemen en wordt gestimuleerd om groene scheuten te vormen. De scheuten vormen zich uit de “ogen” (=de ronde, bobbelvormige verdikkingen van de gemberwortel). Zet de schaal op een lichte en warme plaats in het huis, bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden. Plaats er vooral géén zelfgemaakte serre of een plastieken kap over, want dan gaat de gember schimmelen.
3. Wees zeer geduldig en ververs elke paar dagen het water. Het kan tot 1 maand duren vooraleer je een groene scheut ziet. Gemberwortels die geen goede kwaliteit hebben, zullen bij contact met water rotten en die haal je zo snel mogelijk uit de schaal.
4. Als de groene scheuten 5 cm hoog zijn wordt het tijd om hem te verpotten. Kies je een geschikte pot uit die minstens 2 à 3 keer zo groot zijn als de gemberwortel die je uitgekozen hebt. Ik gebruik meestal een pot van 15 liter, dan heeft hij zeker voldoende ruimte. Let op drainage gaten onderaan! Vul de pot met biologische grond en leg er bovenaan de gemberwortel met scheuten op. Duw de gemberwortel in de potgrond tot hij nét onder ligt. Geef water.
5. Zet de pot op een warme plaats. In de winter haal je hem binnen in huis, in de lente en zomer kan hij naar buiten. Zet de pot nooit voor 15 mei buiten (ijsheiligen). Éen koude lentenacht en je gemberplant heeft een groeiachterstand. Een serre is ook een ideale plaats om gember te laten groeien, daar kan hij vanaf begin mei al in vertoeven.
6. Na een drietal maanden is de voeding in de potgrond uitgewerkt. Omdat gember een knolgewas is, heeft hij veel kalium nodig om de groei van de wortel te stimuleren. Je kan op de oppervlakte biologische tuinkali op basis van vinasse (suikerbiet) strooien, enkele gram per pot volstaat. Vergeet geen water te geven.
7. Nu is het wachten. Na ongeveer 10 maanden, wanneer de bladeren van de gemberplant verdrogen, kan je oogsten. De nieuwe gember groeit aan de bestaande gemberknol die je in de pot geplant hebt. De nieuwe gember heeft een zachtroze kleur en is veel pittiger van smaak dan gember die je in de winkel koopt. Bovendien is hij heel sappig, dat merk je wanneer je de knol in twee snijdt.
Gember bewaren
Je kan de geoogste verse gemberwortel laten drogen op een donkere plaats bij kamertemperatuur, tot deze uiteindelijk lijkt op de bruinschillige gember die je in de winkel koopt. Of je snijdt de verse gember in stukjes in ijsblokjesvormen in de diepvries, zo heb je kant-en-klare porties wanneer je wenst.
Zie je een nieuw, roze stuk gemberwortel met mooie verdikkingen?
Deze kan je afbreken en opnieuw planten. Je krijgt weer een nieuwe gember na 10 maanden.
Smakelijk!
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?