Klimplanten in de moestuin
Heb je een mini moestuintje? Of een grote volkstuin? Voor klimplanten is er overal plaats : the sky is the limit. Maak er optimaal gebruik van en benut al je oppervlakte. Klimplanten hebben verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat je meer kan oogsten op een kleinere oppervlakte.
Door in de hoogte te kweken, kan je de teeltoppervlakte bijna verdubbelen! Klimplanten kunnen nog een andere functie hebben in de moestuin.
Denk aan klimmers met mooie bloemen, die bestuivers aantrekken zodat je meer oogst hebt, maar ook nuttige insecten zodat je planten minder te maken hebben met ziekte en plagen. Zo heb je ook klimmers met eetbare bloemen, die je kan gebruiken in een salade of als garnering. En uiteraard klimmers waarvan je de groenten of vruchten kan oogsten.
Verschillende soorten
Klimplanten in de moestuin kunnen zowel éénjarig als meerjarig zijn. Bij éénjarige denken we bijvoorbeeld aan komkommers, erwten en bonen. Wanneer het in de herfst koud wordt, verslappen de bladeren en worden ze bruin.
De plant zal nadien volledig afsterven, zowel bovengronds als ondergronds. Het jaar nadien moet je deze planten opnieuw zaaien.
Een meerjarige klimplant is bijvoorbeeld druif. Een druivelaar wordt elk jaar groter, en komt nóg uitbundiger terug dan het voorbije jaar. Dankzij 1 druivenplant kan je dus jarenlang genieten, zonder elk jaar opnieuw planten te moeten zetten.
Voorbeelden van klimplanten
Hop (Humulus lupulus) is een inheemse klimplant. Soms verschijnt hij plots spontaan in de tuin, maar ook in vele tuincentra kan je deze plant vinden. Niet alleen ziet hij er heel mooi uit en groeit hij in geen tijd een volledige muur toe, ook is het plant waar de vlinder gehakkelde aurelia graag zijn eitjes op legt.
Hop wordt uiteraard gebruikt bij het brouwen van bier, maar je kan er ook een lekkere thee van zetten wanneer je ’s avonds maar moeilijk in slaap geraakt. Om de typische ‘hopbellen’ te kweken, dien je zowel een mannelijke als vrouwelijke plant te hebben.
De druif (Vitis vinifera) is een bekende meerjarige klimplant met lekkere vruchten. Laat hem over een stevig hekwerk klimmen en je hebt een leuk schaduwplekje om op een hete zomerdag uit te rusten, of een lekker kopje koffie te drinken in de ochtend. Let op, ook de vogels worden aangetrokken door de zoete geur en lusten graag druiven. Oogst de druiven wanneer ze nét klaar zijn, of span er een net over.
Mexicaanse komkommer, ook wel muizenmeloen of cucamelon (Melothria scabra) genoemd, is een éénjarige snelgroeiende plant die veel kleine vruchtjes draagt. De vruchten lijken op kleine meloentjes, maar niets is minder waar. De smaak is fris en knapperig, komkommer met een vleugje citroensap erin. Heel lekker in desserten of zo uit het vuistje.
Indianenaardappel, ook wel Amerikaanse grondnoot (Apios americana) genoemd, is een klimplant die steeds meer aan populariteit wint. Je plant een noot in de grond in de lente, en voor je het weet verschijnt er een plant die enkele meters lang wordt en zich mooi rondom een bamboestok draait.
In de zomer verschijnen trossen vol roze, geurende bloemen. Het zijn niet de bloemen die je oogst, maar wél de knollen die zich vermenigvuldigen in de grond. Ze zitten in een lang snoer, en lijken op een ketting. Verwacht geen kilo’s opbrengst aan een plant – ik zet hem vooral voor de mooie bloemen en pik af en toe een nootje mee.
Wie aan kiwi denkt, ziet de tropische, zonovergoten landen voor zich. In onze streken kan je makkelijk kiwibes kweken (Actinidia arguta).
Dit zijn kleine kiwi’s die geen pluizige schil hebben. Je kan deze in één keer opeten. Kies voor een zelfbestuiver, zoals ‘Issai’, of voor twee aparte planten (één mannelijke en één vrouwelijke).
Ervaring leert dat een zelfbestuiver minder kiwibessen geeft dan twee aparte planten, voor veel oogst zet je er dus beter enkele bij elkaar. De planten zijn gevoelig voor vorst, dus dek in de herfst de grond rond de plant goed toe met bladeren.
Oost-Indische Kers (Tropaeolum) is een eetbare klimplant met prachtige bloemen. Zowel de bladeren als de stengel en de bloemen zijn eetbaar en smaken pittig.
Probeer zeker eens een pesto te maken van de verse bladeren, of versier je salades of kruidenboter met de bloemen. Of leg de groene zaden in azijn en kruiden.
Bovendien trekt deze kleurrijke klimmer bladluizen aan, waardoor ze je andere planten met rust laten. Handig toch?
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?