Speciale moestuinplanten


Heb je genoeg van die standaard groenten uit je moestuin? Oogst je in de zomer massa’s tomaten en kan je er geen meer zien? Of wil je vrienden en familie verrassen met iets speciaals?

Experimenteer eens met speciale groenten die een andere smaak hebben of er gek uitzien. Voor al deze planten heb je geen serre nodig, al is de oogst bij sommigen wel groter omdat ze graag veel warmte willen tijdens de groei.

Muizenmeloen


Muizenmeloen, of cucameloen, is een klimmende plant die kleine, ronde vruchtjes maakt. Anders dan de naam laat uitschijnen geeft muizenmeloen géén meloenen, wel vruchtjes die smaken naar friszure komkommer.

Ze doen het prima in een grote pot of in volle grond, maar zorg steeds voor een klimrek of klimhulp want de plant kan meters lang worden en uitgroeien tot een echte woekeraar die alle kanten uitgroeit. Een kleine plant kan je helpen te klimmen door op te binden aan het klimrek, nadien kan hij het zelf zijn weg zoeken aan het klimrek.

In de serre doet de muizenmeloen het niet zo goed wegens afwezigheid van bijen (voor een goede bestuiving). De vruchtjes oogst je als ze ongeveer 3 cm groot zijn. Verwacht een weelderige oogst in een warme zomer.

Heb je zoveel oogst dat je het niet de baas kunt? Je muizenmeloen ook inmaken zoals je ook met augurken of kappertjes zou doen.

Oca


Oca is een gek uitziende knol die afkomstig is uit Peru. In de lente verschijnen bovengronds verschijnen klavervormige blaadjes, en vanaf de dagen beginnen te korten (herfst) beginnen de oca knolletjes zich ondergronds te ontwikkelen.

Aan 1 geplante knol kunnen er wel twintig nieuwe knolletjes vormen. Kweek hem in pot of in volle grond, in een goed drainerende grond. Ze hebben graag warmte en doen het daarom prima in een serre. De bladeren zijn ook eetbaar en proeven lichtzuur, de knollen zijn zoet en soms wat bitter.

Laat je de knollen een tijd in het daglicht vooraleer je ze opeet, dan wordt het oxaalzuur omgezet en zal die anders gaan smaken. Eet ze rauw in een salade, of je kan ze bakken, frituren of koken. Een leuke aanvulling op je bord!

Yacon


Yacon is een echte superfood. De plant groeit snel en kan heel groot worden, tot zelfs bijna twee meter boven de grond. Vanaf september gaan onder de grond de yacon knollen vormen: meestal zien ze grijs, roze, of oranje, afhankelijk van de soort die je geplant hebt.

Als je yacon oogst zie je grote knollen, deze kan je opeten, en heel kleine knollen (broedknollen). De laatste houd je bij en kan je droog en koel bewaren, bijvoorbeeld op een zolder. Volgend jaar in de lente kunnen ze opnieuw geplant worden. De smaak van yacon is speciaal, knapperig en zoet, ergens tussen een peer en een frisse meloen.

De mogelijkheden zijn eindeloos: bakken, frituren, puree, zelfs siroop kan van de knollen gemaakt worden. Ook het blad is eetbaar zoals spinazie!

Crosne


Crosne of Japanse Andoorn is een leuke vondst in de moestuin: het heeft wat weg van insectenlarven of vreemde, kronkelende diertjes. Onderschat het knolletje niet: het is een echte woekeraar. Kweek cosne altijd in pot of hij komt jaar na jaar terug.

Het is een goede bodembedekker en heeft geen specifieke vereisten qua standplaats – overal groeit hij goed (zon, schaduw, zand- of kleigrond …). Laat je wat knolletjes in de pot na de oogst, kan je jaar na jaar blijven oogsten.

De smaak is nootachtig met de ‘bite’ van knapperige sojascheuten. Niet alleen fleurt dit knolletje je salades op, ook kan hij mee gestoofd of gewokt worden .


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven