Mulchen


Mulchen is een echte weldaad voor de grond en het bodemleven. Dankzij mulchen hou je de bodem in topconditie.

Maar wat is dit eigenlijk en waarom is het zo goed? We leggen het in dit artikel kort en bondig uit.

Wat is mulchen


Mulchen wordt uitgesproken als “multsjen”.

Door de mulchen, ga je een natuurlijke laag (mulch) over de grond leggen.

Met wat kan je mulchen?


De mogelijkheden om de mulchen zijn eindeloos, maar in de tuin en moestuin worden voornamelijk materialen gebruikt die een positieve werking hebben op de bodem. Denk aan:


Compost: kies voor goed verteerde compost die minstens een jaar oud is. Door het composteringsproces ga je goede bacteriën en schimmels ontwikkelen die je vervolgens doorgeeft aan de bodem.
Paardenmest: gebruik geen verse paardenmest, dat kan je planten verbranden. Best is de paardenmest twee jaar oud en leg je een dunne laag op de bodem.

Champost: is afkomstig van het telen van champignons. Champost bevat veel kalk en is daarom perfect voor gebruik rond bijvoorbeeld lavendel. Gebruik nooit champost rond zuurminnende planten zoals rhododendron en hortensia.

Schapenwol: je hebt maar een dunne laag nodig, schapenwol vergaat heel langzaam en houdt goed water vast.

Bladeren: je kan zowel vers gevallen bladeren als bladcompost  gebruiken. Bladcompost is zwaarder en zal niet wegwaaien bij veel wind.

Bodemverbeteraar: kies voor een bodemverbeteraar die een vezelige, houtachtige structuur heeft. Een bodemverberaar kan je ook lichtjes in de grond inwerken.

Schors: afhankelijk van de boomsoort zal de schors snel of traag vergaan. Let dat de meeste schors geen voeding afgeeft en stikstof uit de grond gebruikt voor de vertering, dus geef wat organische meststoffen bij zodat je planten geen voedingsgebrek krijgen.

Hoe mulchen?


Mulchen is niet moeilijk. Kies één van bovenstaande natuurlijke materialen en leg een laag van 5 tot 10 centimeter op de grond.

Leg de mulch tussen je planten die al boven de grond verschenen zijn.

Heb je bloembollen of planten die nog onder de grond zitten?
Gebruik dan maar 5 cm mulch, anders zullen ze moeite hebben om door de dikke mulchlaag te geraken.

Wanneer mulchen?


Mulchen kan je het hele jaar door.
In het najaar ligt de focus op bodemverbetering, terwijl in het voorjaar de bodem vooral gevoed moet worden.

Voordelen van mulchen


In een warme zomer heeft mulchen zo zijn voordelen. Water wordt beter vastgehouden en verdampt minder, de bodem is beschermd bij hevige regenval waardoor de bodemstructuur verbeterd wordt. Dankzij een bedekkende mulchlaag zal bovendien onkruid onderdrukt worden.

Mulch je met natuurlijke materialen, dan zullen deze zachtjes vergaan. Je planten krijgen op deze manier voeding en worden gezonder. Ook trek je nuttige insecten aan: de mulch is een schuilplaats voor diertjes zoals wormen, kevers, lieveheersbeestjes die nuttig zijn in je tuin.

Nadeel van mulchen


Omdat mulchen insecten aantrekt, vinden ook slakken de vochtige mulch aantrekkelijk. Bij het gebruik van mulch kan je dus meer hinder van slakken ondervinden.


Je kan de slakken wel aantrekken door bijvoorbeeld een rabarberblad op de bodem te leggen en ’s ochtends deze te controleren en de slakken weg te plukken.


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven