Bewaren van een overvloedige oogst


In de zomermaanden heb je een overvloedige oogst. Tomaten, courgetten en zelfs meloenen: je kan elke dag vers uit de moestuin eten! Maar als je een grote moestuin hebt, kan het een uitdaging zijn om alle oogst in één keer te verwerken.

Om je vers geoogste groenten te bewaren, leg je ze meteen op een koele plek.
Zo blijven ze het langste goed. Bepaalde groenten oogst je maar op één moment in het jaar. Tomaten oogsten we bijvoorbeeld alleen tussen juni en september, terwijl we ook tijdens de winter graag tomaten willen eten.

Hieronder vind je enkele tips om ook op een later moment nog van je oogst te kunnen genieten met zoveel mogelijk behoud van smaak.

Bewaren in de tuin


Wintergroenten zoals pastinaak, winterprei, spruiten… kunnen de hele winter buiten in de moestuin blijven staan. Ze kunnen prima tegen vorst.

Je hoeft ze dus niet uit de grond te halen, want dan verliezen ze hun smaak of verandert de textuur.

Er zijn zelfs groenten die lekkerder smaken vanaf de temperaturen onder nul gedoken zijn, denk maar aan boerenkool waarbij er suikers gevormd worden bij vorst.

Bewaren in de diepvries


De diepvries is een makkelijke manier om je groenten voor een lange tijd te bewaren.

Het grootste nadeel van deze methode is dat de textuur verandert: knapperige groenten verliezen hun structuur en worden ‘papperig’ na ontdooien.
De cellen van de vruchten vriezen stuk, waardoor de groenten zachter en platter worden. Bij de meeste groenten kan je dit oplossen door de groenten te blancheren: kook ze enkele minuten in een pot met water, dompel ze onmiddellijk onder in koud water en vries ze dan in. Zo blijven je groenten knapperig.

Tomaten en paprika voor saus, selder en prei voor soep zijn maar enkele voorbeelden van groenten die je prima in de diepvries kan bewaren.

In een kelder of koele berging


In een kelder of koele berging waar een goede luchtcirculatie is, kan je groenten bewaren zoals rode biet, uien, sluitkolen (rode en witte kool) en aardappelen.
Let op de vochtigheid in deze ruimtes, anders kan het alsnog voorvallen dat de groenten gaan schimmelen of zacht worden.

Drogen


Je geoogste groenten of fruit drogen doe je in de oven of in een dehydratator (voedseldroger).

Snijd de groenten in heel dunne schijfjes, leg ze op de grill of het rooster van je voedseldroger en stel de droogtijd en -temperatuur in. In de oven zet je best de deur op een kier zodat vocht makkelijk kan ontsnappen.

Appeltjes droog je op 60°C gedurende 7 à 8 uur. Tomaatjes op 50°C gedurende 8 à 12 uur.

Het is belangrijk dat al het vocht uit je groenten of fruit is, zodat ze zeker niet gaan rotten.
Maak bijvoorbeeld krokante courgettechips, ovengedroogde tomaatjes, gedroogd fruit voor in je muesli of kruiden die je de hele winter door kan bewaren.

Inmaken


Inmaken met natuurazijn of suiker is een van de meest gekende manieren om te conserveren. Hierbij zal de suiker of azijn ervoor zorgen dat de groenten langer bewaarbaar worden.
Inmaken kan onder andere met uitjes, augurken, komkommer, paprika’s, uien, pepers, bloemkool en courgettes, maar ook met allerlei fruit zoals aardbeien, peren, bramen en perziken.

Er zijn twee verschillende manieren: een hete en een koude methode.

  • Bij de hete methode wordt de natuurazijn samen met lekkere kruiden aan de kook gebracht. Dat mengsel giet je vervolgens over de (koude) groenten in een gesteriliseerde bokaal. Groenten worden zachter en de smaakmakers dringen sneller door.
  • Als je de azijn niet verwarmt, en dus rechtstreeks in een bokaal met groenten giet, gebruik je de koude methode. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld bloemkolen, waarbij de knapperige structuur behouden blijft en er geen kruiden aan toegevoegd worden.

Wecken


Wanneer je weckt, doe je groenten of fruit in een steriele weckpot. Dit zijn geen gewone potten, ze hebben een rubberen ring en een metalen klem.

Wecken kan ook in gewone bokalen, bijvoorbeeld confituurpotjes die je bijhoudt en goed schoon maakt. Je vult de inmaakketel met water en plaatst de potten erin. Je stelt de temperatuur in zodat het water gaat koken.

Dankzij het afkoelproces zal er in de weckpot een onderdruk ontstaan (vacuüm). De druk van de buitenlucht duwt op het deksel van de weckpot, waardoor de deksels muurvast op de weckpotten zitten. De pot blijft op die manier langdurig gesloten, vrij van schadelijke bacteriën en schimmels. Komt het deksel toch los? Dan is het weckproces niet goed verlopen en kan de inhoud niet meer bewaard worden. Snel opeten, of in de diepvries ermee!

Fermenteren


Fermenteren is een natuurlijke manier van conserveren waarbij je gebruik maakt van gezonde bacteriën.

Tijdens het fermentatieproces vermenigvuldigen gezonde bacteriën zich rijkelijk, terwijl slechte bacteriën, schimmels en gisten vernietigd worden.

De voedingsstoffen in gefermenteerd voedsel kunnen gemakkelijker verteren in je maag, en zijn dus ook sneller opneembaar door het lichaam. Hierdoor wordt gefermenteerd voedsel als heel gezond gezien.

Om groenten te kunnen fermenteren is een omgeving zonder zuurstof nodig.
Denk daarbij aan een pot met een waterslot, zodat de gassen die ontstaan veilig kunnen ontsnappen, en er geen lucht in de pot terecht kan komen.
 


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven