Meerjarige groenten in de moestuin
De meeste moestuiniers bezoeken het hele jaar door winkels en webshops om hun moestuinplannen meer vorm te geven. Dan is het ook tijd om je adenbakjes op te ruimen en uit te zoeken wanneer je wat kan zaaien.
Als je meerjarige groenten in je moestuin zet, kan je echter verschillende jaren na elkaar oogsten zonder dat je opnieuw moet zaaien. Zo handig!
Wat zijn meerjarige groenten?
Meerjarige groenten zijn groenten die elk jaar opnieuw te oogsten zijn. Deze groenten passen niet in het systeem van gewasrotatie, aangezien ze op een vaste plaats in de tuin blijven staan. Maar dat is niet erg, want vaak zijn ze ook minder gevoelig aan bodemmoeheid en ziektes. Omdat ze een sterk wortelgestel hebben en dus meer groeikracht vertonen, groeien ze in het voorjaar veel sneller dan kleine kiemplantjes. Dit maakt dat meerjarige groenten ideaal zijn voor moestuiniers die een heel jaar rond uit de moestuin wil eten.
Enkele meerjarige groenten
Turkse raket
Turkse raket is zo’n meerjarige, vaste permacultuurplant. Zet er in het voorjaar een bleekpot over – zo komt er geen zonlicht aan. Er kan geen fotosynthese plaatsvinden, en de eerste bladeren gaan een witte kleur vertonen! Na de oogst van deze gebleekte groente zet je de bleekpot opzij en kan je hem gewoon laten doorgroeien. Ook deze bladeren zijn immers zeer lekker in salades waardoor je het hele jaar kan oogsten.
Asperges
Voor asperges koop je aspergeklauwen in een gespecialiseerd tuincentrum of bij een kweker. Je plant ze in een grond die rijk is aan compost en organisch materiaal, en laat ze gedurende 2 jaar uitgroeien tot mooie planten. Pas vanaf het derde jaar mag je de asperges oogsten. Er bestaan groene asperges en witte. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en hebben hun typische kleur omdat ze geen zonlicht zien. Groene asperges laat je gewoon bovengronds groeien.
Artisjok
Artisjok zaai je vanaf maart binnen in potjes, vanaf half mei mogen ze naar buiten. Vanaf het tweede jaar zal de plant artisjokken maken. De artisjok is eigenlijk een bloem die nog niet open gekomen is. Je oogst de bloemknop als hij goed bolvormig is en de bovenste schutbladen licht uit elkaar staan. Vanaf hij in bloei staat, kan je hem niet meer eten. In de herfst bedek je de bodem met een goede laag compost zodat de wortels beschermd zijn tegen vorst.
Eeuwig moes
Eeuwig moes is een bladkool. De naam zegt al voldoende, want deze groente kan je jaren na elkaar blijven oogsten. Een klein plantje groeit op één seizoen tot soms een vierkante meter breed. Het is een plant die nooit in bloei gaat, dus je kan hem niet vermeerderen door zaadjes te oogsten. Wil je graag meerdere planten, dan moet je hem vegetatief vermeerderen of stekken. Je knipt er dus een takje van af, laat het in water wortelen en plant dit vervolgens weer uit. Het blad is lekker in een stamppot of in een salade.
Ook verschillende knolgewassen kan je jaar na jaar blijven oogsten.
Denk maar aan aardpeer, oca en knolcapucien.
Oogst niet alle knolletjes uit de grond, maar laat er enkele in zodat je jaar na jaar kan genieten van een mooie oogst.
Deze knolgewassen hebben graag een warme zomer en groeien het beste om een waterdoorlaatbare grond. Staan ze te lang nat, gaan de knollen rotten en gaat je opbrengst achteruit.
Rabarber
Rabarber plant je éénmaal en geeft je jarenlang oogstplezier! De plant heeft ondergronds een stevige wortelstok (rhizoom) die gerust tegen een stootje kan. In de winter gaat rabarber bovengronds volledig afsterven, maar vanaf de eerste zonnestralen in de lente tevoorschijn komen schiet hij terug uit. Je kan rabarber oogsten van april tot midden juli, maar zorg ervoor dat je minstens drie stengels laat staan. Later oogsten wordt niet aangeraden omdat de rabarberplant opnieuw begint met reserves aan te maken in de wortelknol en zich voorbereiden op de winter.
Daslook
Lust je graag wat pit? Daslook is een blijver! Het is een meerjarige allium (uienfamilie) en bloeit met prachtige witte bloemen. Koop in het voor- of najaar een plantje, zet in een humusrijke bodem en liefst in halfschaduw. Dit maakt daslook ideaal om te combineren tussen andere moestuinplanten die wat schaduw geven. Het is een compacte plant die ongeveer 30 cm hoog groeit. Ondergronds bevindt zich een knol waaruit de daslook groeit. Jaar na jaar vormen zich meer knollen, dus vanaf je het éénmaal in je tuin hebt breidt het zich uit en kan je blijven oogsten.
Roomse kervel
Roomse kervel is doorlevend en komt dus jaar opnieuw terug. De plant kan tot een meter hoog worden en groeit bossig, waardoor je langdurig verse blaadjes kan plukken. De smaak is zoet en anijsachtig, maar ook wanneer hij later in de zomer in bloei staat is het een ware pracht in de kruidentuin. De bloemen zijn mooi wit en trekken veel insecten en bestuivers aan. Na bestuiving vallen zaden op de grond, waardoor hij zich makkelijk uitzaait. Wil je de plant delen (een stuk van de plant op een andere plaats zetten), doe dit in de lente en geef goed water.
Bloemen
Vind je meerjarige groenten in de moestuin wel een blijver? Laat éénjarige gewassen staan zodat er bloemen gevormd worden. Nadat de bloemen verdwenen zijn, vormen er zaaddozen die rijpe zaden produceren. Laat de natuur zijn werk doen, en de rijpe zaden zullen op de grond vallen. Wanneer in de lente de temperaturen opnieuw stijgen, gaan ze kiemen zodat je zelf geen zaaistress meer hebt! Denk hierbij aan sla, radijs, oost Indische kers, maar ook een overrijpe tomaat die op de grond valt zal volgend jaar kleine baby plantjes voortbrengen.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?