Hoe vorst de smaak van bepaalde groenten beïnvloedt
Het klinkt als iets dat te mooi is om waar te zijn: groenten die op magische wijze van smaak veranderen wanneer de temperatuur onder nul gaat. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, spruitjes, maar ook wortels en pastinaak. Is het een fabeltje, of bestaat er een onderbouwde verklaring voor?
Lees snel verder en ontdek er alles over.
Wetenschappelijke verklaring
De bitterheid van kolen is afhankelijk van de hoeveelheid calcium die erin zit. Calcium is gezond voor ons lichaam, eet er zeker voldoende van! Toch wat bitter? Wacht dan nog even met oogsten. Wanneer een plant groeit, wordt er zetmeel en suiker gevormd. Daalt de temperatuur plots onder nul, gaan de plantencellen lichtjes bevriezen en stopt de plant met groeien (er wordt bijgevolg geen zetmeel meer gevormd).
De vorming van suiker gaat wél verder, waardoor de plant dus een zoetere smaak krijgt. Bovendien zorgt bij een langdurige koude periode dat een gedeelte van het zetmeel in de plant op zijn beurt ook nog eens wordt omgezet in suiker. Het zijn deze twee fenomenen die ervoor zorgen dat je die boerenkool, spruitjes en winterwortelen maar beter nog even in je moestuin laat staan.
Let op: dit is zeker niet bij alle soorten groenten! Groenten en fruit die het graag warm hebben (denk aan aubergine, paprika, tomaat …) verwelken en sterven af al bij de eerste nachtvorst.
Groenten oogsten na de vorst
Het blad van boerenkool wordt heel broos als het gevroren heeft. Je kan steeds bladeren afbreken, één per één, en begin aan de buitenste. Leg de oogst niet onmiddellijk op kamertemperatuur, dat is een te groot verschil. Een dagje in een koele kelder of een ijskast is perfect.
Voor spruitjes is dat iets anders: je snijdt ze van de stam of je breekt ze af. Wanneer het diezelfde dag vriest kan je best de spruitjes onmiddellijk opeten om de zoetere smaak te behouden. Oogst je op dagen dat het niet vriest? Dan kan je ze tot vier dagen bewaren in de ijskast.
Wat met een nachtje in de diepvries?
Vriest het niet in de winter en wil je toch een zoete smaak van boerenkool en spruitjes? Ik moet je teleurstellen, een nacht in de diepvries werkt niet hetzelfde.
Wanneer je de plant al geoogst hebt, groeit hij niet meer en zal er dus geen energie meer zijn om zetmeel om te zetten in suikers, of om nog extra suikers aan te maken wanneer de plant in winterrust is.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?