Moestuinieren in de winter
De winterperiode is voor de meeste moestuiniers een moment van rust : plannen maken voor het voorjaar, winkels en webshops bezoeken, allerhande zaden, pootgoed en materiaal kopen. Voor veel planten in je (moes)tuin is het eveneens een rustperiode: het is te nat en te koud om optimaal te groeien. Vanaf oktober kan de eerste nachtvorst optreden, en dat zie je. Zuiderse planten zoals paprika, tomaat en aubergine laten eerst hun bladeren hangen, en daarna volgen de andere.
Maar er valt ook veel te beleven in de moestuin in de winter. Mits een goed teeltplan en een vleugje creativiteit kan je groenten oogsten op de donkerste dagen van het jaar. Zeg nu zelf, niets zo lekker dan een winterse hutsepot met groenten uit je eigen moestuin. Vorst zeg je? Ja, die kans bestaat. Maar zelfs bij hevige vorst blijven sommige gewassen mooi produceren.
Zaaien en oogsten
Hieronder een beknopt overzicht van gewassen die je zaait en vervolgens kan oogsten in de winter.
Er bestaan uiteraard nog veel voorbeelden van andere groenten die in deze periode gezaaid en geoogst kunnen worden.
Zaaien in de lente – oogsten in de winter:
Winterprei is er zo ééntje. Winterprei groeit heel traag, waardoor je deze al moet zaaien in de lente. Of koop in de zomermaanden planten die al groter zijn, dit spaart je een hoop werk. In tegenstelling tot zomerprei (die je logischerwijze oogst in de zomer) kan de winterprei gedurende heel de winter gewoon in de grond blijven staan.
Veel bol- en knolgewassen kunnen ook tegen de vorst. Denk aan pastinaak, rode biet, winterpeen. Maar ook bovengronds kunnen enkele planten zeer goed tegen een koude winter: palmkool, boerenkool, spruitkool zijn typische wintergroenten die je een hele winter kan oogsten. Bij zeer lage temperaturen stoppen ze met groeien, maar de blaadjes en spruitjes die aan de planten hangen kan je naar hartenlust plukken.
Zaaien in de winter – oogsten in de winter:
Onder glas kan je in de winter verschillende groenten zaaien. Denk aan radijzen, spinazie, kervel, snijbiet en sla. Vanaf de winterse zonnestralen de grond opwarmen, gaat de kieming uitermate snel. Na enkele weken zie je het eerste groenbverschijnen. Als je voor pluksla kiest, kan je zelfs heel de winter kraakverse blaadjes blijven oogsten. Snijbiet ‘Five colours’ geeft dan weer extra kleur op ruilerige dagen.
Zaaien in de herfst – overwinteren – oogsten in de lente:
Onder andere weeuwenteelt van bloemkool en broccoli. Bij deze overwinteringsteelt zaai je in de herfst je planten. Ze worden verspeend in een pot van ongeveer 10 cm doorsnede en deze pot zet je op een koude en lichte plaats (serre, platte bak …).
Rond februari plant je de zaailingen buiten of onder glas uit. Kies voor een ras speciaal gekend voor weeuwenteelt, want andere soorten kunnen gevoelig zijn voor vorst. Bij heel strenge vorst kan je de planten afdekken met een vliesdoek.
Andere activiteiten in je wintermoestuin
Mulchen
Moestuinieren is ook zorg dragen voor de bodem. In de bodem leven allerlei (micro) organismen, denk aan regenwormen, springstaarten, spinnen, schimmels en bacteriën.
Verschillende van deze kleine beestjes dragen bij aan een natuurlijke beheersing van ziekten en plagen. Ze voeden zich graag met organisch materiaal zoals afgestorven planten en bladeren.
Het is dus noodzakelijk om dit goede bodemleven in stand te houden. In de winter kan strenge vorst of hevige neerslag de bodem, en dus ook dit bodemleven, beschadigen. Bescherm daarom vanaf de herfst de bodem met mulch: dunne stukken schors, afgevallen bladeren, plantenresten …. .
Dit is net een warm dekentje in de koude wintermaanden. Bovendien gaat de mulch verteren en geeft zo geleidelijk aan voedingsstoffen af aan de bodem. In de lente kan je de mulch onderspitten of op de composthoop leggen voor verdere vertering.
Binnenshuis
Heel de winter lang kan je ook binnen in huis moestuinieren. Denk aan kiem- en spruitgroenten, maar ook sommige kruiden doen het prima in huis. Kiemgroenten zoals alfalfa en tuinkers zaai je in een bakje met potgrond of keukenpapier en zijn heel makkelijk in onderhoud.
Na enkele weken komen de groente sprieten al tevoorschijn en knip je ze af. Doe ze in de soep, in een salade, of snoep ervan wanneer je zin hebt.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?