Tuinieren in de herfst: goed voor je tuin én voor jou
Zelfs in de herfst kan je blijven tuinieren. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een dikkere jas en eventueel een sjaal bij gruw herfstweer.
Steek die handen uit de mouwen en ga lekker aan de slag!
Therapeutisch tuinieren
Zit je met de handen in de grond, of met je vingers planten te verzorgen? Automatisch zorgt dit voor een instant-gelukkig gevoel.
Wist je dat tuinieren ontspannend werkt en zelfs beter is dan bijvoorbeeld een relaxerend bad te nemen voor het slapengaan?
Je planten zien groeien, bloeien, er zelf zorg voor dragen en als je een moestuin hebt ook koken met de opbrengst geeft zoveel voldoening.Zelfs wanneer je een zware dag hebt gehad op je werk probeer je best ’s avonds nog even in de tuin bezig te zijn. En: het is wetenschappelijk bewezen dat de bacteriën in de aarde de gelukshormonen in je lichaam stimuleren.
Aanplanten, dat doe je nu
Wil je de tuin volledig opnieuw aanleggen of kleine veranderingen maken? Een haag planten misschien? Heesters, bloeiende of groenblijvende vaste planten? Daar is nu het ideale moment voor. Ook dit is een echte work-out voor je lichaam waar je instant happy van wordt.
Neem die spade vast en kies een ergonomische variant waar je makkelijk de grond mee in kan. Maak een put van ongeveer 2x zo groot als de wortelkluit die je wil planten, en strooi wat bodemverbeteraar zoals vivimus in het plantgat. Meng met wat uitgegraven grond, zet de wortelkluit op het mengsel met de bodemverbeteraar en maak de put dicht.
Voor grote bomen plaats je best ook een paal zodat deze niet lijdt onder veel wind. Bij kleinere struiken, heesters of andere vaste planten is dit niet nodig.
Herfstbladeren
Herfst betekent ook dat bladeren van de (meeste) planten gaan vallen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je alles piekfijn moet opruimen: gebruik een hark of een bladblazer om hoopjes bladeren te maken op enkele plaatsen in je tuin. Insecten zijn er dol op, en nuttige insecten eten dan weer de slechte op zodat je tuin mooi in balans is. Heb je veel bladverliezende planten? Dan kan je ervoor kiezen om een gedeelte van het tuinafval op een composthoop te doen.
Deze compost kan je in de lente weer gebruiken bij je planten, waardoor je met je afval je eigen plantenvoeding maakt. Het geeft veel voldoening om te zien hoe de cirkel rond is!
Kies altijd voor een goede combinatie van ‘nat’ materiaal (denk aan groenten en fruitresten) en ‘droog’ materiaal (zoals bladeren, takken … ). Door dit evenwicht te respecteren gaat het composteringsproces sneller verlopen.
Haag snoeien
Je haag snoeien betekent veel armspierenwerk! Snoei nu nog een laatste keer – maar zeker niet teveel. Neem af en toe een pauze zodat je armen kunnen rusten en vergeet niet voldoende water te drinken.
Van zo’n actief klusje in de tuin gaat in je lichaam de hormonen dopamine, serotonine en endorfine aangemaakt worden. Hiervan word je instant gelukkig, en endorfine kan zelfs binnen één minuut al de stress in je lichaam doen vervagen zoals sneeuw voor de zon.
Vergeet het gazon niet
Om je gazon mooi en sterk de winter door te laten komen, strooi je nu best wat kalk (indien de bodem te zuur is – je kan een bodemanalyse doen om dit te controleren) en maai je het gazon nog een laatste maal. Ook hier geldt dat er niet te kort mag gemaaid worden – een 8tal centimeter is perfect.
Dit tuinklusje doe je best als het niet geregend heeft, want een vochtig gazon maait niet zo makkelijk.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?