Bloemen in de moestuin


Wie aan een moestuin denkt, verlekkert zich op die heerlijke eerste tomaten uit de tuin. Of liever een frisse salade met vers geoogste komkommer?
Met zoet en versgeplukt fruit zoals frambozen en blauwe bessen kan je iedereen bekoren.

Bloemen horen ook in de moestuin! Wist je dat groenten en bloemen een ideale combinatie zijn om je planten in topvorm te houden?



Waarom bloemen combineren met groenten?


Groenten in de tuin verschijnen niet zomaar. De meeste vruchtgewassen hebben een bestuiver nodig om het stuifmeel van de meeldraden naar de stamper te krijgen. Je kan dit met de hand doen, door met een penseeltje het stuifmeel over te brengen. Maar wie een grote moestuin heeft, weet dat dit best een tijdrovende klus kan zijn.

Waarom niet simpelweg gebruik maken van moeder natuur? Hommels en bijen doen dit met alle plezier zodat jij meer tijd overhoudt om te genieten. Insecten genieten graag van stuifmeel dat afkomstig is van verschillende bloemen. Hoe meer soorten bloemen je combineert, hoe meer insecten je aantrekt en dus hoe meer vruchtgroenten je zal kunnen oogsten.

Wil je op een natuurlijke wijze belagers voorkomen in een moestuin, dan zijn bloemen zeker een goed idee. Zo scheiden afrikaantjes (tagetes) stoffen af aan hun wortels die slechte nematoden op afstand houden.

Oost-indische kers (tropaeolum) gaat bladluizen aantrekken, waardoor je andere planten gespaard blijven van deze vervelende beestjes. Handig toch?

Eetbare bloemen


Verschillende bloemsoorten zijn ook lekker om te eten. Denk maar aan fris komkommerkruid (borago), zureklaverzuring (oxalis), of meer neutrale goudsbloemblaadjes (calendula).

Je kan ze rauw over een salade strooien, maar ook gebruiken als garnering voor warme gerechten.

Heb je teveel bloemen? Dan kan je ze drogen op lage temperatuur in de oven en bewaren in een afgesloten pot. Courgettebloemen kan je opvullen met geitenkaas en frituren als hapje bij de borrel. Geef toe, met een mooi bloemetje op je bord ziet elk gerecht er toch beter uit?



Groenbemesters in het najaar


Veel moestuinen liggen er in de winter kaal bij. Je kan verandering brengen aan dit typisch wintertafereel. Zaai rond september op kale plekken een groenbemester zoals phacelia of gele mosterd om de bodem te beschermen tegen vorst, hevige neerslag en sneeuw. Het bodemleven zal je dankbaar zijn, en je verkrijgt vroeg in het voorjaar de eerste bloemen waardoor hongerige insecten verlekkerd uit hun winterslaap komen.

Of laat in het najaar eens wat groenten staan om ze te laten doorschieten tot bloemen en eventueel zaad. Denk hierbij aan koolsoorten, maar ook sla, kruiden en andere groenten maken mooie bloemen als ze lang genoeg op dezelfde plaats staan.



Het oog wil ook wat


Buiten al nuttige en eetbare bloemen kan je uiteraard ook bloemen zaaien omdat ze een mooie kleurencombinatie zijn bij je groenten.

Of omdat je ze kan plukken en een prachtig boeket vormen. Denk daarbij aan cosmos, dahlia, reukerwt, stokrozen, zinnia’s..

Pluk de bloemen als ze nog in knop zijn, verwijder de onderste bladeren en snij de stelen schuin af. Zet ze onmiddellijk in een vaasje met voldoende water, hierdoor blijven ze langer vers.


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven