Hoe maak je zelf zongedroogde tomaten?
Heb je een eigen moestuin met tomaten? Dan kan je in de zomer volop smullen van die lekkere vruchten uit eigen tuin. Afhankelijk van het aantal planten dat je hebt staan, kan de oogst overvloedig zijn. Zongedroogde tomaten zijn heel lekker en makkelijk om zelf te maken. Om zongedroogde tomaten te maken, gebruik je best heel rijpe cherrytomaten.
Ze mogen zelf zo rijp zijn, dat het velletje lichtjes scheurt. Hoe langer je ze hebt laten hangen, hoe meer suikers en dus hoe zoeter de smaak. Zelfgemaakte zongedroogde tomaten smaken heerlijk op een toastje, in een salade, op een pizza of boterham of gewoon zo bij de aperitief.
Heb je geen moestuin? Bezoek zeker eens de lokale markt, daar kan je vaak voor een klein prijsje een hele hoop tomaten kopen.
Recept
Ingrediënten
500 g cherrytomaten
Gedroogde tijm
Gedroogde basilicum
Knoflookpoeder
Peper en zout
Olijfolie
Optioneel: een vleugje suiker
Recept
Snij de cherrytomaatjes in twee.
Leg ze op een bord met het snijvlak naar boven.
Besprenkel ze met olijfolie, gedroogde tijm, basilicum, knoflookpoeder, peper en zout.
Leg het bord met de tomaatjes op een zonnige plaats buiten en wacht 24 uur voor halfgedroogde tomaten, of een week tot ze volledig droog zijn. Voorzie bescherming tegen vliegen en insecten door er een gaasje over te doen.
De gedroogde tomaatjes leg je in een gesteriliseerde bokaal die je vult met olijfolie. Ze blijven ongeveer een week goed in de ijskast.
Op een niet zonnige dag kan je als alternatief ook de tomaatjes drogen in de oven.
Schuif ze in de oven (80 °C) die je op een kier zet, zo kan vocht ontsnappen. De tomaten mogen niet bakken, ze moeten langzaam verschrompelen zodat ze hun lekkere smaak behouden. Het droogproces duurt 3 tot 4 uur.
Vervolgens leg je ook deze in een gesteriliseerde bokaal met olijfolie.
Let op voor botulisme: dit is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie groeit in een omgeving arm aan zuurstof in combinatie met vocht (zoals halfgedroogde tomaatjes in olie).
De bacterie groeit sneller wanneer er meer vocht aanwezig is, om die reden gebruiken we in het recept alleen gedroogde kruiden.
Het is van groot belang om de tomaatjes binnen de week te consumeren, ofwel de tomaatjes na drogen in te vriezen en pas te gebruiken en in te leggen in olie wanneer je ze wil gebruiken.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?