Groendaken


Daken van huizen of tuinhuizen zien er soms groen uit. Dit is geen wilgroeiend mos, maar een prachtig groendak. Groendaken zijn populairder dan ooit en kunnen worden aangelegd op zowel een plat dak als een hellend dak.

Wil je ook een groendak en weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Met dit artikel help ik je alvast op weg. Bovendien krijg je in sommige gemeentes een subsidie voor de aanleg van een groendak dus informeer je zeker!

Voordelen van een groendak


Een groendak is samengesteld uit een speciaal substraat (soort grond) met daarop matten van plantjes. Meestal worden hier sedumplanten voor gebruikt. Een mooi aangelegd groendak is een kunstwerk. Dankzij een groendak heb je jarenlang geniet van een natuurlijke uitstraling, want zeg nu zelf: wat groen is veel mooier dan hout, beton of plastiek.

Bovendien is het een natuurlijk isolatiesysteem voor op je huis of schuur. Op een hete zomerdag vermijden de planten van het groendak dat je huis sterk opwarmt, en in de winter isoleert het tegen de koude. Buiten de thermische isolatie, gaat een groendak ook geluid dempen waardoor het een akoestische isolatie biedt.

Ook de biodiversiteit komt ten goede: bijen, vlinders en andere nuttige insecten houden van een beetje groen op je dak! De planten van het groendak nemen, net zoals andere planten, CO2 en fijn stof uit de lucht op, waardoor de lucht gezuiverd wordt.

Er is ook een voordeel voor je dakconstructie zelf: omdat de sedumplanten je dakbekleding beschermen tegen UV licht en hevige neerslag zal je dakbekleding tot 3 keer langer meegaan dan zonder groen op je dak.

Intensief of extensief


Er bestaan ruwweg 2 verschillende soorten groendaken. Een extensief groendak komt het meest voor en bestaat uit het typische uitzicht van sedumplantjes op een dak. Er wordt gebruik gemaakt van een substraat dat maximaal 15 centimeter diep is, waardoor het totaal niet te zwaar wordt en de meeste bestaande dakconstructies hier prima mee overweg kunnen.
Een intensief groendak heeft meer substraat – minstens 25-40 cm en kan zelfs oplopen tot enkele meters. Hierdoor kunnen er meer en verschillende planten groeien (denk aan groenten, kruiden en struiken, maar zelfs bomen). Een intensief groendak ligt niet bijvoorbeeld op een bestaand tuinhuis maar een schuur; er is een stevige constructie voor nodig die het gewicht van het substraat en de planten aankan.

Een groendak aanleggen


Om een groendak te maken, doe je best beroep op een professionele handelaar of aannemer. Indien je het dak namelijk fout aanlegt kan dit volledig mislopen. Denk aan: teveel belasting op het dak waardoor het kan krommen of instorten, slechte kwaliteit van plantjes waardoor ze na enkele weken afsterven, een foute onderlaag waardoor je dak gaat rotten … Het is dus belangrijk om je te informeren en alle stappen in de juiste volgorde uit te voeren.
 
Eerst moet je de draagkracht van je dak laten nakijken door een professional. Op basis van de kwaliteit van de draagbalken, het dak zelf en hoe alles is opgebouwd, wordt berekend hoeveel gewicht het aankan zonder door te zakken of in te storten. Ook is het aan te raden je bestaande dakbekleding na te kijken: leg geen groendak wanneer er scheuren of lekken aanwezig zijn!
 
Voor de aanleg van een groendak wordt eerst een anti-worteldoek geplaatst ter bescherming van de bekleding. Daarop komt een laag die zorgt voor een betere drainage, al het overtollige regenwater kan makkelijk weglopen. Bovenop de drainagelaag komt het substraat: dit is niet simpelweg uitgeschepte aarde, maar een combinatie van (pot)grond en stenige materialen zoals lava. Het zorgt voor een duurzaam mengsel dat lang meegaat, niet inzakt en water goed doorlaat. Helemaal bovenop leg je, voor een extensief groendak, de sedummatten: dit zijn matten met kleine vetplantjes. Let erop dat de leverancier van je matten gebruik maakt van vetplanten die aangepast zijn aan ons klimaat, en zowel bestand zijn tegen een droge, hete zomer als een natte, koude winter. De eerste weken geef je regelmatig water, nadien alleen bij langdurige droge periodes.
Heb je een zeer groot dak, dan bestaan er ook modulaire groendaken. De vakman gaat niet over heel het dakoppervlak alles aanleggen, maar gaat het groot oppervlak verdelen in verschillende kleinere modules. Dit is handiger in onderhoud en zijn eenvoudiger te verwijderen voor inspectie van het dak.

Een beetje kleur?


Is een groendak iets voor jou maar wil je graag wat meer kleur?
Verscheidene bloembollen verdragen het prima om tussen de sedums geplant te worden. Geef dus je dak een mooie kleurboost vanaf de eerste lentezon verschijnt. Om deze bloembollen te kunnen planten, moet je dak minstens 8 cm substraat bevatten om een goede inworteling te verzekeren.

Sneeuwklokjes worden 10 tot 20 cm hoog. Hun prachtige witte kleur staat zeer mooi.

Krokussen worden 10 tot 20 cm hoog. Niet alleen geven ze een mooie kleur aan je dak, na de bloei blijven de groene blaadjes nog een tijd staan zodat je ook na de bloei nog kan genieten van een vol dak.

Narcissen kunnen ook, maar kies de varieteiten die klein blijven. Soorten die tot 20 cm hoog blijven gaan prima en maken ook niet teveel wortels aan zodat ze jaar na jaar blijven terugkomen.
Bij tulpen kies je eveneens voor een mini-variant


Verzorging van een groendak


Een groendak heeft niet veel verzorging nodig, maar ongeveer 2 maal per jaar doe je toch een kleine onderhoudsbeurt. Of je kan dit ook laten uitvoeren door een professionele vakman. Een groendak kan pas alle voordelen bieden wanneer de planten in optimale conditie zijn: de planten nemen overtollig water op bij hevige regenval en zorgen voor een verkoelend effect.

Gedurende het groeiseizoen vliegen er namelijk ook onkruidzaden in je groendak, die gaan kiemen. Soms zijn dit plantjes die je liever niet in je groendak ziet, dus dan kan je die best verwijderen vooraleer ze je andere planten verdringen. Afhankelijk van het weer (te koud, te warm, te droog, te nat ..) kunnen sommige planten zich na verloop van tijd niet zo goed meer voelen en gaan afsterven. Deze afgestorven plantjes moet je spoedig vervangen door nieuwe omdat deze lege plaatsen anders worden ingenomen door bijvoorbeeld onkruid. Controleer jaarlijks de aflopen op mogelijke verstoppingen door bladeren of ander vuil.

En vergeet zeker de plantenvoeding niet: aangezien alles groeit in een substraat met beperkt volume (in vergelijking met gewoon volle grond) moet de voeding regelmatig aangevuld worden. Je kan elke 3 maanden een organische meststof voor sedum & groendaken toevoegen. Deze bevat veel kalium en zorgt voor een rustige groei en een mooi, dicht groendak.


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven