Een Belg wordt geboren met een baksteen in de maag, maar ook met groene vingers. Belgen hechten namelijk veel belang aan een mooi gazon.
Heb je nog geen gazon en wil je er één aanleggen? Of heb je al een gazon die je wil vernieuwen of opfrissen? Dit artikel helpt je om de keuze maken hoe je dit kan doen. Je kan kiezen voor graszaad of graszoden, maar wat zijn de voor-en nadelen?
Graszaad
Je wenst een gazon zonder er veel geld aan te spenderen? Dan is graszaad zeker een goede keuze.
Er zijn verschillende graszaad mengsels beschikbaar aan verschillende prijzen, afhankelijk van de samenstelling en de kwaliteit ervan. De eigenschappen van het graszaad mengsel vind je op de verpakking: sportgazon, siergazon, gazon dat te maken heeft met droogte, schaduwgazon … Een verpakking graszaad bestaat niet uit één enkele soort gras, maar uit verschillende soorten zoals Engels raaigras, roodzwenkgras, veldbeemdgras … die elk zijn eigen karakteristieken hebben.
Van elke soort bestaan er nog eens andere variëteiten. Zo is er bijvoorbeeld Engels raaigras dat heel goed kan tegen betreding, maar een lichtgroene kleur heeft. En er is een andere variëteit van dit Engels raaigras dat een zeer mooie donkergroene kleur heeft, maar bijvoorbeeld niet tegen betreding kan. Experten hebben voor jou de perfecte variëteiten en soorten geselecteerd.
Om een gazon aan te leggen met graszaad, bereid je de bodem voor: verwijder stenen, onkruiden en eventueel het bestaande gras. Wanneer je het graszaad uitgestrooid hebt over de kale grond, moet je ongeveer twee weken wachten vooraleer de eerste groene sprietjes tevoorschijn komen. In een koud voorjaar kan dit ook langer duren. Na ongeveer vier tot zes weken kan je de eerste keer de grassprietjes maaien, dan is het gras tien centimeter hoog.
Om een dikke en volle grasmat te krijgen, zal je enkele keren moeten maaien en ben je al snel twee maand verder. Hou ook rekening met vogels: zij eten graag het graszaad op. Je kan dit voorkomen door het graszaad lichtjes te bedekken met een bodemverbeteraar.
Graszaad kan je lang bewaren. Je sluit de verpakking af na gebruik en zet het op een droge plaats weg. Na twee jaar daalt de kiemkracht van graszaad tot ongeveer 80% (dat betekent dat 1/4e van het graszaad niet meer zal kiemen), jaar na jaar gaat het verder achteruit. Gooi het graszaad niet te snel weg: gebruik gewoon wat meer graszaad dan de aanbevolen dosis op de verpakking.
Heb je hier en daar kale plekken of molshopen die je opnieuw moet inzaaien? Of staat je gazon er maar dun bij na de winter of na het verticuteren? Dan is graszaad de beste keuze. Je kan het graszaad namelijk over een bestaand gazon uitstrooien, of er kleine plaatsen mee opvullen.
En dan het prijskaartje: graszaad kost 10 tot 15 euro per kilogram. Voor 100 m² gazon, heb je 3 tot 5 kg graszaad nodig. Dat betekent dat 100 m² gazon, ingezaaid met graszaad, je 30 tot 75 euro zal kosten.
Graszoden
Graszoden worden ook grasmatten, grasrollen of grasplaggen genoemd. Het is letterlijk een rol of een plak gras. Het wordt vers gesneden uit de grond van de kwekerij zodat jij er je gazon mee kan aanleggen.
Graszoden koop je op bestelling bij een tuincentrum of een gespecialiseerde kweker. De graszoden zijn bij lage temperatuur maar enkele dagen houdbaar, zorg dat je ze dus snel gebruikt na aankoop. Heb je er teveel besteld? Wellicht maak je er nog een buurman blij mee!
Wanneer je voor graszoden kiest, heb je gegarandeerd snel een mooie en groene grasmat. Je koopt namelijk grastapijten, met zowel groene grassprietjes als graswortels. Je moet er echter wel voor zorgen dat de graswortels zich snel thuis gaan voelen in jouw bodem. Daarom moet er extra aandacht besteed worden aan de grondvoorbereiding. Meng een bodemverbeteraar in de bodem en zorg voor een organische meststof rijk aan fosfor. Deze fosfor zorgt dat de groei van de wortels gestimuleerd wordt. Geef zeker voldoende water na de aanleg van de graszoden, dat zal de beworteling ook ten goede komen.
Laat na de aanleg het gazon nog eventjes met rust: best wandel je op de grasmat vanaf 2 weken na de aanleg. Dan zal de grasmat mooi ingeworteld zijn.
In graszoden is meestal minder keuze dan in graszaad: sommige kwekers bieden graszoden aan voor een siergazon of een speelgazon; maar in de meeste tuincentra vind je maar één soort. Heb je dus speciale wensen, een gazon die in de schaduw ligt of een gazon die zeer veel betreden wordt, dan is het een uitdaging om de juiste graszoden te vinden.
Het prijskaartje van graszoden? 1 tot 2,5 euro per vierkante meter. Je nieuwe gazon kost je zo 100 tot 250 euro voor 100 m².