Een bodembedekker heeft nog andere voordelen. Zo houdt het vocht langer in de bodem. De zon komt niet meer rechtstreeks in contact met de grond en de bodem zal niet meer verharden en korsten vormen. Perfect wanneer een hittegolf de kop opsteekt! Sommige bodembedekkers zullen ook de grond verbeteren: bodembedekkers die afbreken of composteren verrijken de bodem met organische stof waardoor de bodemstructuur verbeterd wordt.
Heb je veel last van slakken of ander klein ongedierte? Deze verstoppen zich meestal in de bodem, op donkere plaatsen. Leg je een dikke laag bodembedekker op de bodem, dan zal het ongedierte niet makkelijk door de bodembedekker heen komen en laten ze je planten met rust. Schors is niet zo’n goed idee bij een slakkenplaag: onder de schors is het lekker vochtig en daar houden slakken net van.
Lavasteen
Lavasteen is van nature rijk aan sporenelementen en zorgt bijgevolg voor een zeer vruchtbare grond. Lavakorrels zijn bruin of rood-bruin van kleur. Omdat het zware steentjes zijn, zullen ze niet wegwaaien bij veel wind en is het onderhoudsarm. Ze vergaan niet, waardoor je ze niet jaarlijks moet aanvullen. Ook hebben de lavastenen hebben een hoekige vorm, waardoor dieren niet geneigd zijn om hun behoefte te doen in je tuin, leuk meegenomen. Je houdt ook op een natuurlijke manier slakken op afstand: slakken hebben een week lichaam en houden niet van de scherpe steentjes.
Grind
Net als lavasteen, is grind een zware bodembedekker die niet wegwaait. Je vindt grind in verschillende kleuren: zowel lichte kleuren tot rood, bruin, grijs en zelfs zwart. Grind vergaat niet. Behalve een mooi esthetisch aspect en het onderdrukken van onkruid, heeft grind geen andere specifieke voordelen voor je tuin. In tegenstelling tot lavakorrels is grind niet scherp genoeg om bijvoorbeeld slakken tegen te houden.
Schors
Schors is een natuurlijke bodembedekker die na enkele jaren vergaat. De meeste schors die bij ons te koop is, komt uit Frankrijk of Portugal. Pinus sylvestris is een bruine schors met levensduur tussen de 4 en 6 jaar die ontgonnen wordt in België, Noord- en Midden- Frankrijk, terwijl Pinus maritima uit Zuid-Frankrijk en Portugal komt. Deze laatste heeft een levensduur tussen de 5 en 8 jaar en is rood-bruin van kleur. Schors heeft een licht verzurende werking op de bodem (pH 6), waardoor een jaarlijkse kalkbeurt noodzakelijk is om de pH op peil te houden. Schors verbetert de bodemstructuur wanneer het afgebroken wordt.
Cacaodoppen
Bij de productie van chocolade wordt er cacao gebruikt. Een restproduct van deze cacao zijn de cacaodoppen, dit zijn harde bruine schalen die heel decoratief zijn. Ze ruiken sterk naar chocolade en bevatten (net als chocolade) theobromine, een stofje waar honden ziek van kunnen worden als ze het opeten. Let dus op met het gebruik van cacaodoppen in de moestuin indien je een hond als huisdier hebt.
Compost
Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal wordt afgebroken tot een heel fijn en natuurlijk product. Het verbetert de betere bodemstructuur en stimuleert het bodemleven. Je zal wellicht al gezien hebben dat verse compost bomvol regenwormen en andere insecten zit. Compost bevat veel voeding voor je planten en beschermt de bodem tegen overvloedige neerslag, extreme temperaturen en wind. Een laag van 5 centimeter is heel voedzaam voor je bodem; wil je ook onkruid onderdrukken dan kan je best een dikkere laag van 10-15 centimeter gebruiken.
Mulch
Om de bodem te bedekken kan je ook andere natuurlijke materialen gebruiken, dit wordt “mulchen” genoemd. Leg grasmaaisel, compost, bladeren … gewoon tussen je planten! Omdat bladeren heel licht zijn, worden ze snel opgepikt en verspreid door de wind. Zelf gebruik ik alleen gecomposteerde bladeren in de tuin, door het composteringsproces gaan ze al verteren en worden ze zwaarder. Gebruik geen bladeren van eik, beuk of plataan, deze verteren niet goed, blijven te lang op de bodem liggen en kunnen de grond verzuren.
Groenbemesters
Phacelia, koolzaad, klaver, mosterd … zijn allemaal gewassen die tot september gezaaid kunnen worden op een kale plaats in de tuin en als groenbemester kunnen dienen. De bodem is nog warm, de zaden zullen vlot kiemen en de planten zullen rustig groeien tot de eerste vorst. Vanaf de temperatuur onder het vriespunt gaat, zullen de bodemgrondse delen afsterven en valt de groenbemester plat op de grond. Je kan hem zo laten liggen, of onderwerken zodat de groenbemester zachtjes verteert en zijn voeding afgeeft.
Bodembedekkende planten
De grond tussen je planten kan je ook bedekken met… meer planten! Er bestaan namelijk bodembedekkers die de grond goed dicht groeien, waardoor ook zij onkruid onderdrukken. Denk aan maagdenpalm, goudaardbei, schaduwkruid of ooievaarsbek. Sommige bodembedekkende planten moet je wel onder controle houden, anders groeien ze alle richtingen uit en onderdrukken ze de vaste planten in je tuin.
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten