Stek zelf je aardbeien
Het liefst zou ik het hele jaar door aardbeien uit eigen tuin eten. De lekker sappige, zoete smaak is niet te vergelijken met een bakje aardbeien uit de winkel.
Bosaardbeien zijn mijn favoriet, zo’n kleine smaakbommetjes groeien simpelweg tussen onze vaste planten als bodembedekker.
Wil je graag zelf een nieuw veld met aardbeien aanleggen, dan is augustus de beste tijd.
Je kan plantjes kopen in een gespecialiseerd tuincentrum, maar als je al aardbeien in je tuin hebt staan kan je ze makkelijk zelf stekken.
Dankzij aardbeien te stekken kan je het jaar nadien al oogsten!
De aardbeienoogst is voorbij. Het aardbeienveldje laten staan of opruimen?
Ofwel kan je de planten nog een jaar te laten staan, ofwel trek je ze uit en gooi je ze op de composthoop.
– Als het gewas nog gezond is, kan je de planten laten staan voor een tweede oogst volgend jaar. Kuis de planten op, neem de uitlopers weg en haal oud blad en vruchtstengels volledig weg. De bladeren mag je inkorten tot op 10 à 15 cm. In de lente zullen zich nieuwe bladeren ontwikkelen.
– Als het aardbeiveldje zieke of zwakke planten vertoont, dan ruim je deze best op. Soms zal je nog wat jonge plantjes willen oogsten. Je kan hiervan de uitlopers oogsten.
Aardbeien vormen in de loop van het seizoen nieuwe uitlopers. Dit zijn kleine stengels die vanaf eind juni tevoorschijn komen.
Laat je die kleine stengels de vrije loop, dan gaan ze op een gegeven moment op zoek naar een stukje grond waar ze makkelijk gaan wortelen.
Na verloop van tijd maken deze uitlopers weer nieuwe uitlopers, en de uitlopers van de uitlopers maken ook weer uitlopers, zodat in een mum van tijd heel de bodem vol aardbeienplanten staat.
Wanneer je alle uitlopers laat staan, groeit de bodem helemaal toe. Dit is vaak ten koste van de productie.
Stappenplan: hoe zelf aardbeien te stekken
Zoek een uitloper waaraan je een vertakking ziet, een soort bolletje (knoop) met beginnende aardbeienbladeren aan. Soms zie je ook al beginnende wortels.
Je kunt de jonge plantjes in een potje met potgrond brengen en vastleggen met een pen. In dit potje zullen de jonge plantjes wortelen. Wanneer ze voldoende geworteld zijn, kunnen ze op het nieuwe perceel geplant worden.
Als de baby aardbeienplant goed vastzit in de potgrond, knip je de uitloper (het steeltje) van de moederplant af.
Of een alternatief: wacht tot de uitloper wortels gekregen heeft in de bestaande grond en maak hem dan zachtjes los om te verplanten in een P9 potje met potgrond. Wees hierbij voorzichtig zodat je de wortels niet beschadigt!
Aardbeien houden van grond die goed het water vasthoudt. Wanneer je ze op hun definitieve plek zet, meng je dus eerst goed wat compost of een andere bodemverbeteraar door de bodem en geef een flinke scheut water.
Nog enkele tips:
– Na 3-4 jaar gaat de productie van de aardbeienplant achteruit. Daarom is het aan te raden om elke paar jaar nieuw biologisch plantmateriaal te kopen waar je de jaren erna stekjes van neemt.
– Neem stekjes van de uitlopers die het dichtst bij de moederplant zitten. Deze hebben het meeste energie en groeien het sterkst.
– Scheur nooit stekjes van de moederplant, maar knip ze los met een scherpe snoeischaar. Scheuren zorgt voor wondjes waardoor schimmels en virussen de plant kunnen binnendringen. En zeg nu zelf, je wil toch starten met gezonde planten?
– Heb je veel uitlopers maar heb je al voldoende planten? Deel dan stekjes uit, je vrienden en familie zullen met plezier ook een aardbeienveldje willen maken in de tuin of op een balkon.
Hoe zit een aardbeienplant in elkaar?
Een aardbeiplant is een vaste, winterharde plant. Wanneer in het voorjaar de temperatuur begint op te lopen, verschijnen er opnieuw frisgroene blaadjes. We vinden het normaal dat we in juni veel aardbeien kunnen oogsten. Wist je dat de vorming van de bloemen, die uiteindelijk aardbeien worden, al een jaar voordien begint?
Vanaf augustus worden de dagen korter, waardoor de aardbeiplant geprikkeld wordt om bloemen te maken. Dit is nog niet zichtbaar voor ons blote oog: deze bloemaanleg gebeurt inwendig in de plant. Dat betekent dat in augustus, één jaar voor de uiteindelijke oogst bij jou in de tuin, de basis voor de aardbeien al wordt gelegd. De plant groeit in het najaar rustig verder en gaat bladeren vormen die kort en gedrongen zijn. Dit wordt een rozetvormige groei genoemd.
Vanaf november wordt het kouder. Dan stopt ook de bloemaanleg en gaat de plant in volledige rust. Er worden geen bladeren meer gevormd. Wanneer het heel koud is, kunnen de bestaande bladeren bruin worden en afsterven, maar eigenlijk is dit geen probleem.
Vanaf april gaan de temperaturen opnieuw de hoogte in. Er verschijnen nieuwe bladeren en de ‘onzichtbare’ bloemen, die vorig jaar in augustus aangelegd waren, ontwikkelen zich verder tot echte, witte bloemen. Wanneer deze bloemen worden bestoven door bijen, worden het uiteindelijk aardbeien.
Alle blogtags
Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?
Ontdek de Wereld van Moestuinieren
Meer lezen?