Combinatieteelt in de moestuin – goede buren, slechte buren


Wanneer je een fietstochtje maakt doorheen de landbouwvelden, zie je dat één en hetzelfde gewas op een grote oppervlakte geteeld wordt. Dit is ideaal voor de landbouwer, want alle planten zijn op hetzelfde moment klaar waardoor ze met een grote, industriële machine geoogst kunnen worden.

In de moestuin gaat het er vaak kleinschaliger aan toe, maar ook hier worden dezelfde gewassen in groepjes bij elkaar gekweekt.
Of toch niet?


Bij combinatieteelt, ook wel mengcultuur of mixed cropping genoemd, ga je verschillende gewassen combineren. Je kweekt ze in één en hetzelfde bed, in rijen of kriskras door elkaar.

Een goede combinatieteelt zorgt voor een tuin in harmonie, waar nuttige insecten naar hartenlust kunnen werken en je minder schadelijke insecten hebt in je tuin. Bovendien kan deze techniek zorgen voor meer opbrengst per oppervlakte, waar zowel jij als je planten gelukkiger gaan worden.

Combinatieteelt ziet er heel natuurlijk uit: in de ongerepte natuur staan alle gewassen ook gewoon kriskras door elkaar.

Combinatieteelt vs wisselteelt


Verwar combinatieteelt niet met wisselteelt!

Bij wisselteelt (of gewasrotatie) ga je jaarlijks bepaalde plantengroepen op andere plaatsen telen. Dit is noodzakelijk om ziektedruk en uitputting van de bodem te voorkomen.

Stel dat je bijvoorbeeld jaarlijks aardappelen op dezelfde plaats zou kweken, dan zal je snel met de schimmelziektes te maken krijgen. Om die reden moet je dus aan of wisselteelt gewasrotatie doen.

De drie gezusters


Een van de meest gekende combinatieteelten is “de drie gezusters”.

De indianen in Amerika gebruikten deze techniek zeer lang geleden al.
Bij deze combinatieteelt worden maïs, pompoenen en bonen op dezelfde plaats geteeld.

De maïsplanten dienen als steun voor de bonen die om de stam heen kronkelen. Deze bonenplanten brengen van nature stikstof aan in de grond en geven voeding voor de maïsplanten.

Win-win voor beide gewassen. De pompoenplant kruipt sterk vertakt met zijn grote bladeren over de grond en houdt op een natuurlijke wijze het onkruid tegen.
Op deze manier versterken de drie gewassen elkaar.
 

Voordelen van combinatieteelt in de moestuin


Combinatieteelt zorgt voor verschillende voordelen. Gebruik dus deze techniek als je op een eenvoudige en natuurlijke manier je moestuin wil indelen.

Natuurlijke plantenbescherming: zaai verschillende bloemen tussen je gewassen. Ze trekken lieveheersbeestjes aan, die onder andere bladluizen opeten. Wanneer je goed voor ze zorgt, blijven de lieveheersbeestjes overwinteren in je moestuin waardoor je volgend jaar eveneens van deze natuurlijke bescherming kan genieten. Afrikaantjes gaan dan weer slechte aaltjes in de bodem verdringen omdat ze via hun wortels bepaalde stoffen afscheiden. Met het combineren van de juiste gewassen kan je ook schadelijke insecten afleiden: zet sterk geurende kruiden tussen je planten, en insecten weten niet meer waar welke plant zich bevindt. Hierdoor wordt je moestuin een regelrechte doolhof!
Bestuiving: groenten hebben nood aan bijen en hommels om vruchten te vormen. Denk bijvoorbeeld aan courgettes, waar je een mannelijke bloem en een vrouwelijke bloem hebt. Het stuifmeel van de mannelijke bloem moet op de vrouwelijke stamper terechtkomen om een courgette te kunnen vormen. Combinatieteelt met andere gewassen en bloemen trekken bestuivers aan, waardoor je een betere vruchtzetting hebt en dus meer groenten kan oogsten.
Betere ruimte-indeling en meer oogst per oppervlakte: ook fysiologisch zijn niet alle planten hetzelfde. Sommige hebben een diep wortelgestel (bijvoorbeeld maïs), en andere wortelen oppervlakkig (zoals sla). Combineer deze twee voor een maximaal rendement van het vocht dat in de bodem zit. Of plaats tussen de  planten die breed groeien (vb struikboontjes) bamboestokken zodat hoog groeiende planten zoals staakbonen ertussen kunnen klimmen.
Onkruid onderdrukken: kruipende planten kunnen je moestuin op een natuurlijke wijze onkruidvrij houden. Zoete aardappel bedekt in een mum van tijd de bodem in je verhoogde bakken of in je serre tussen de tomaten. Bovendien kan je de blaadjes plukken als spinazie, of wacht je tot het najaar om de lekkere zoete aardappels te oogsten. Pompoenen zijn ook een goed voorbeeld, want ze ontwikkelen grote bladeren en veel zijscheuten.

Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven