Kweek zelf eens kikkererwten


Kikkererwten worden ook wel soms kekererwten of garbanzo genoemd. De wetenschappelijke naam luidt Cicer arietinum. Het is een eetbare peulvrucht uit de familie van de vlinderbloemigen en wordt voornamelijk gekweekt in warme gebieden zoals Marokko, Iran, Turkije en India.

Kikkererwten groeien aan een laagblijvende plant die graag veel warmte en drainerende grond heeft om goed te kunnen groeien. Met onze zomers die warmer worden, is het een leuke teelt om eens zelf te kweken. Heb jij het al eens geprobeerd?

Zaaien



Je koopt zaad van kikkererwten bij een gespecialiseerde handelaar, maar je kan ook gedroogde biologische kikkererwten te gebruiken uit de supermarkt.

Dat ze biologisch zijn is heel belangrijk, want je wil geen planten opkweken die vol zitten met pesticiden.

Optie 1: voorzaaien in huis


Je kan in huis beginnen zaaien vanaf maart. Leg de kikkererwten een nachtje in een glas water, dat versnelt de kieming. Neem een zaaitray en vul deze met biologische zaai- en stekgrond.

Plaats één kikkererwt per gaatje, duw ze 2 cm diep en bedek met de zaai- en stekgrond. Zet de tray op een zonnige plaats in huis. Plant de zaailingen uit vanaf midden april op een afstand van 15 cm uit elkaar.

Optie 2: onmiddellijk buiten planten


Zaai je liever onmiddellijk ter plaatse? Dit kan vanaf midden april. De planten kunnen tegen lichte vorst, dus het is niet nodig om te wachten tot na ijsheiligen. Ook hier leg je de kikkererwten een nachtje in een glas water vooraleer je ze uitplant.

Eens buiten uitgeplant, bescherm je de kikkererwten best met een fijn net over de bodem, want de vogels lusten ook graag een hapje.

Groeiwijze


De plant wordt tussen de 20 en 60 cm hoog en heeft veel kleine haartjes. De bladeren bestaan uit ovaalvormige blaadjes, zo’n dertien tot zeventien per blad. Vanaf juni zal de plant gaan bloeien.

Afhankelijk van de variëteit is de bloeiwijze roodblauw of wit. Uit deze bloemen groeien de peulen waarin de kikkererwten zitten.

Verzorging


Kikkererwten zijn heel makkelijke planten die weinig verzorging nodig hebben.

Ze kunnen goed tegen droogte en hebben weinig nood aan meststoffen aangezien ze stikstof uit de lucht halen en naar hun wortels sturen. Geef ze wel een zonnig plekje in de tuin voor een optimale opbrengst.

Oogst


In elke peul zitten één tot drie kikkererwten. Je oogst wanneer de peulen bruin beginnen verkleuren – wacht best niet te lang, of de peul springt open en de erwten vallen op de grond.

Niet alle peulen zijn klaar op hetzelfde moment, dus regelmatig een kijkje nemen in de moestuin is niet overbodig.


Kan je zo lang niet wachten? Oogst dan de groene kikkererwten, wanneer ze nog niet volledig ingedroogd zijn. Je kan er een speciale hummus van maken, en de smaak van groene kikkererwten is ook helemaal anders dan de gedroogde.

Verwacht geen kilo’s oogst van enkele vierkante meter kikkererwten die je geplant hebt – het is een leuke manier om kennis te maken met de teelt en de groei van dit bijzondere plantje.


Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven