Hoe lang zijn zaden kiemkrachtig?


Wist je dat zaden een houdbaarheidsdatum hebben? Om te voorkomen dat je binnenkort voor verrassingen komt te staan, kan je best nagaan of je zaden nog zullen kiemen. Niets zo teleurstellend als vol goede moed aan de slag te gaan in je tuin, om na enkele weken nog steeds geen groen sprietje tevoorschijn te zien komen.

Met dit handige overzicht kan je makkelijk nagaan hoe lang je zaden bewaard kunnen worden.

Algemene vuistregel voor de houdbaarheid van zaden


Zaden die je in het tuincentrum koopt, zijn meestal nog niet zo oud.
Het eerste jaar na de oogst van de zaden kiemen minstens 90% van de zaadjes in de verpakking, nadien gaat de kiemkracht jaar na jaar achteruit.

In werkelijkheid zijn de zaden van sommige groenten veel langer houdbaar. De zaadfabrikanten zetten meestal een houdbaarheidsdatum tot maximum 3 jaar na productiedatum van het zaad op hun verpakkingen, deze datum is meestal een jaartal dat op het zakje gedrukt staat.

Bij de producent


De zaden worden door de zaadleverancier verpakt in een gecontroleerde omgeving met de juiste temperatuur en vochtigheid.

Hierdoor gaan de zaden die in het zakje zitten niet plots beginnen kiemen of zullen ze hun kiemkracht niet sneller dan verwacht verliezen. Je hebt misschien ook al gemerkt dat de meeste zakjes zaad een blinkend laagje aan de binnenzijde hebben. Dit laagje vermijdt dat licht of zuurstof in het zakje kan komen en verlengt zo de houdbaarheid van je zaden.

De houdbaarheidsdatum die op de zakjes zaad geprint staat, zijn niet willekeurig gekozen. Er is een wet om te bepalen wat de minimale kiempercentages per soort groente, fruit of bloemen moeten zijn. De zaadleverancier moet elk lot zaad testen op kiemkracht voor het ingepakt wordt volgens een standaardprocedure die hij moet volgen. Dat betekent dat de datum die op het zakje staat echt wel betrouwbaar is, en niet willekeurig gekozen
 

En wat bij je thuis?


Wil je zaden zo lang mogelijk kiemkrachtig houden? Bewaar ze dan op een koele, donkere en droge plaats. Bewaar de zaden in hun originele verpakking en sluit deze goed na gebruik. Gebruik je niet alle zaden in één keer, sluit dan de verpakking goed na gebruik door het zakje om te plooien of toe te kleven.

Bewaar de zaden op een koele plaats, liefst rond de 15 °C. De omgevingstemperatuur moet constant zijn gedurende het hele jaar door.

Wanneer je niet zeker bent of je zaden nog kiemkrachtig zijn, kan je ook zelf een kiemtest doen.

Doe zelf een kiemtest


Wat heb je nodig?

– Keukenpapier
– Zaadjes
– Plantenspuit

Stappenplan

Stap 1: Leg het keukenpapier op een bord of schoteltje

Stap 2: Spray vochtig met de plantenspuit

Stap 3: Strooi de zaden die je wil testen op het vochtig keukenpapier

Stap 4: Leg een laag keukenpapier op de zaden

Stap 5: Spray vochtig met de plantenspuit

Stap 6: Wacht enkele dagen tot de zaden kiemen.

Kiemt de helft van de zaden, gooi ze zeker niet weg.
Gebruik gewoon dubbel zoveel zaadjes dan je normaal zou doen.

GewasGemiddelde houdbaarheid van zaden
Aardbei3 jaar
Basilicum3 jaar
Bieslook3 jaar
Biet5 jaar
Bloemkool5 jaar
Boon5 jaar
Courgette4 jaar
Cosmos4 jaar
Dahlia5 jaar
Geranium5 jaar
Kamille4 jaar
Kervel3 jaar
Komkommer8 jaar
Koolrabi4 jaar
Linzen2 jaar
Maïs3 jaar
Meloen5 jaar
Munt4 jaar
Pluksla5 jaar
Oregano3 jaar
Pompoen4 jaar
Radijs5 jaar
Rozemarijn3 jaar
Spruitkool5 jaar
Tomaat10 jaar
Ui2 jaar
Venkel2 jaar
Wortel3 jaar

Alle blogtags

Aardappels Bewaren Bloemen Bodem Frambozen Fruit Gember Gras Groendak Groenten Herfst Kiemen Kinderen Klimplanten Mulchen Ongedierte Oogst planten Recepten Tomaten Voeding Winter Zaaien Ziekten

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Ontdek de Wereld van Moestuinieren

Meer lezen?

Winkelwagen
Scroll naar boven