top of page
Zoeken

Zin in lente : pepers voorzaaien

Mijn pepers voorzaaien doe ik traditiegetrouw al in december, nét voor de feestdagen. Het geeft me dat sprankeltje geluk, en zorgt ervoor dat ik de winterperiode sneller doorkom en al kan uitkijken naar de eerste echt zonnestralen van de lente.

Ik zaai ze voor via Deno. Ik hoor je al denken De-wat? Deno is een methode om vooral kleine zaadjes te laten voorkiemen : ik leg ze tussen een koffiefilter, spray er water op, doe ze in een klein plastic zip zakje en wacht... wacht... en dan spray ik nog eens water en wacht verder.. tot de eerste kiemworteltjes tevoorschijn komen.


Vanaf ik de kiemwortels zie, vul ik mijn zaaitray met biologische zaai-en stek potgrond en steek ik voorzichtig één voor één de zaadjes erin. Ik heb 2 bakken met groeilampen, die helpen om de zaailingen beter te doen groeien. Heb je geen groeilampen, dan kan je exact hetzelfde doen als hierboven beschreven staat maar dan midden februari in plaats van in december.De groeilampen hebben een speciaal lichtspectrum die het zonlicht nabootst. Ik zet ze 16u aan, en 8u uit, door middel van een automatisch toestelletje dat aan-en afspringt. Vanaf nu wordt het leuk, de kiemblaadjes zijn al zichtbaar. Wist je dat kiemblaadjes geen échte blaadjes zijn, maar in het zaadje al aanwezig zijn nog vooraleer het begint te kiemen?De echte blaadjes komen pas binnen enkele weken, en vanaf die tevoorschijn zijn gekomen verplant ik deze babypepertjes naar een groter potje (p7 = een potje van 7x7 cm) waar ze verspeend worden in potgrond voor groenten en kruiden. Hier zit meer voeding in en daarvan gaan ze goed kunnen groeien.


Ik heb zóveel zin in het nieuwe kweekseizoen, en kan niet wachten om met jullie al mijn nieuwe plannen voor 2021 te delen!


Liefs,


Sofie


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page